ACTUALIZARI

Playlist martie 2012



joi, 22 decembrie 2011

Culoare selectivă

Un subiect la cerere. O modalitate rapidă de a izola o culoare sau un obiect colorat, păstrând un fundal alb-negru (sau altfel modificat, de ce nu).
Procedeul este foarte simplu, voi începe prin izolarea unei culori (sau a mai multor culori după preferințe). Programul folosit va fi Photoshop CS5 (nu uitați că acesta poate rula trial într-un mediu virtual).

Imaginea folosită va fi următoarea:


O deschid în CS5 și fac o copie a fundalului prin combinația rapidă de taste CTRL+J:


Apoi folosesc Color range din meniul Select:


Și voi alege culoarea sau culorile pe care doresc să le păstrez. Dacă ele sunt bine delimitate, există posibilitatea de a opta pentru o culoare predefinită. De exemplu galben:


Dacă nu regăsiți culoarea, nu vă satisface selecția sau doriți mai multe culori, puteți folosi pipeta pentru a alege ce vă doriți. Este mai ușor dacă folosiți la previzualizare modul Quick Mask. Pipeta+ permite să adăugați nuanțe sau chiar alte culori  - nu uitați că în orice moment în aceaastă fereastră aveți la dispoziție opțiunile de a da înapoi:


Fuzziness controlează extinderea selecției. Voi crește valoare pentru a cuprinde și alte nuanțe (se poate extinde și spre alte culori apropiate):


Când totul este cum mi-am dorit, dau OK și voi avea o selecție:


Deschid fereastra pentru controlul marginilor selecției prin combinația de taste ALT+CTRL+R. Pentru a vedea mai bine efectul, dacă nu am mărit deja imaginea, în această fereastră poate fi activată funcția Zoom (tasta Z), dați click dreapta pe imagine și alegeți Actual Pixels. Observați cum marginile nu sunt foarte frumos definite.


Puteți interveni asupra marginilor direct aici, dar nu este obligatoriu. Veți vedea mai târziu o alternativă. Să facem cu titlu de exercițiu, Smooth la valoarea 5.


Puteți încerca diverse combinații în funcție de nevoi.
La Output voi alege New Layer with Layer Mask:


Dau OK și acum am un Layer nou:


Voi afișa Layer 1 prin click în căsuța unde va apărea un "ochi" și îl voi selecta prin click pe el:


Acest layer îl voi face alb-negru. Există 2 opțiuni - fie Channel Mixer, fie Black & White:


Vă recomand să le încercați pe ambele. Eu am folosit Channel Mixer:


Puteți observa rezultatul pașilor făcuți până acum. Pentru a afișa imaginea integral pe ecran, folosiți combinația de taste CTRL+0 (zero):


Puteți ascunde Layer 1 pentru a compara și a vedea dacă selecția s-a făcut complet. Dacă există vreo greșeală, poate fi reparată. Dați click pe masca din Layer 1 copy (chenarul cu negru). Alternativ puteți selecta masca și puteți inversa procesul (prin  combinația de taste CTRL+I) pentru a vedea dacă există zone cu probleme.


Eu am în colțul din stânga jos o frunză care nu s-a selectat integral. Mai departe voi lucra cu masca. Procedeul este foarte simplu. Cu pensula (tasta B) voi folosi culoarea alb pentru a afișa galbenul original.
În stânga există un meniu care are în partea de jos 2 pătrate suprapuse, unul negru și unul alb. Pentru a accesa rapid cele 2 culori, folosiți tasta X, care le schimbă alternativ. Am selectat pensula (repet, tasta B) și culoarea alb (folosind tasta X). Folosesc pensula Hard round (puteți ajunge la fereastra cu opțiuni prin meniu contextual în imagine - click dreapta pe imagine):


Și desenez peste floare:


Dacă folosesc pensula pe altă porțiune, aceasta se va colora corespunzător. Dacă folosesc culoarea negru, revin la starea inițială de alb-negru:


Dacă marginile nu se întrepătrund foarte bine cu fundalul, acum am posibilitatea de a folosi Gaussian Blur.


Puteți vedea în timp real ce efect are valoarea aleasă:


Pot păstra imagine la stadiul actual:


Pot inversa selecția făcută prin combinația de taste CTRL+I (nu uitați ca mereu să fie selectată masca) și să repar eventuale probleme pentru a avea rezultatul dorit în acest context:


Ori pot opta pentru a lărgi aria pe care să aplic culoarea selectivă, folosind în mască pensula similar cu procedura deja descrisă. Eu deja am culoarea negru. Nu uitați că dimensiunea pensulei se controlează mai simplu din tastele "[" și "]":


Dacă doriți, puteți lucra direct pe o mască, alternativ cu pensula și cele 2 culori (alb și negru), fără a mai face pasul Color Range. După ce am încărcat imaginea, fac 2 copii pentru fundal prin combinația de taste CTRL+J:


Apoi activez opțiunea Reveal All:


Și am o mască cu care pot lucra:


De aici procedura este aproape similară cu cea de mai sus. Layer 1 devine alb-negru (nu uitați să-l selectați în prealabil), iar cu pensula în mască voi desena peste zona care doresc să rămână colorată. Pentru că în mască nu am lucrat, dacă acel layer (cu masca) va fi vizibil, nu se mai vede modificarea în alb-negru, dar ea există. Deja știți modalități pentru a o afișa. Utilizarea culorilor (pensula cu alb și negru) se menține. La fel și opțiunea pentru Gaussian Blur. Dacă doresc să aplic Gaussian Blur diferit pe anumite zone, este suficient să selectez în prealabil prin orice mijloc cunoscut.


Și să aleg valoarea dorită:


Pentru a anula selecția folosiți combinația de taste CTRL+D.

Acesta este un procedeu simplu pentru a avea culoare selectivă într-o imagine. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...