ACTUALIZARI

Playlist martie 2012



miercuri, 6 iulie 2011

Când utilizăm parasolarul

Altă prezentare pe care am tot amânat-o, dar pentru că data trecută am menționat câte ceva, a apărut întrebarea dacă parasolarul este util numai când este soarele sus pe cer. Trebuie să spun de la început că mult timp am ignorat și eu acest "accesoriu".

Parasolarul limitează riscul ajungerii la senzor a luminii care nu formează imaginea. În special este "vizată" lumina din laterale, dar nu cum ne-am imagina noi "lateralul" ca formând un unghi de 90° cu obiectivul. Acest unghi poate fi și mult mai mic.


Probabil posesorii unor obiective cu tratament Nano Crystal vor spune că pentru ei ghosting-ul și flare-ul nu mai sunt o problemă. Deși tehnologia este revoluționară și le reduce, nu le elimină complet și nici nu face utilizarea unui parasolar inutilă.

Parasolarele (denumite în engleză "lens hood") pot fi delimitate în 2 categorii:
- pentru obiective cu distanța focală fixă;
- pentru obiective cu distanța focală variabilă.

Primele sunt de obicei de tip rotund, din plastic, metal sau o combinație a celor două și cauciuc (care permite mai multe poziții - lungimi) și este proiectat pentru fiecare distanță focală în parte, deoarece este foarte important unghiul de cuprindere. Cu cât distanța focală este mai mare, cu atât parasolarul poate fi mai lung și invers până în situația în care nu se poate utiliza unul.


În a doua categorie intră cele de tip "petală", proiectate pentru a permite utilizarea și la distanța focală minimă, unde unghiul de cuprindere este mai mare.


Dacă doriți achiziționarea unui parasolar, căutați unul recomandat pentru obiectivul vostru sau unul care se poate ajusta și nu va produce vignetare în diversele combinații pe care doriți să le faceți. Nu orice parasolar care se potrivește, este și bun. 


Utilizarea blitz-ului integrat când aveți montat parasolarul va duce la apariția unei umbre în imagine, creată chiar de către parasolar (și cu cât are obiectivul un unghi de cuprindere mai mare, cu atât va fi mai deranjantă). Remedierea acestui neajuns se face prin scoaterea parasolarului sau utilizarea unui blitz extern.
Există și cazuri în care folosirea blitz-ului extern direct pe subiect poate cauza anumite probleme în combinație cu parasolarul, dar sunt foarte rare. De asemenea rezolvarea constă în eliminarea parasolarului sau schimbarea unghiului blitz-ului.
Și utilizarea unui filtru polarizant împreună cu parasolarul poate fi dificilă în funcție de tipul parasolarului. Cele petală sau cele de mici dimensiuni permit manipularea filtrului.

În situațiile în care razele soarelui cad total nefavorabil pentru un anumit cadru și nu aveți parasolar (sau obiectivul nu poate fi echipat cu unul), nu uitați că puteți improviza un "umbrar" din ce aveți disponibil. Poate fi o revistă, puteți folosi mâna, puteți poziționa o persoană să vă blocheze lumina sau orice altă soluție care să vă permită realizarea unei imagini fără flare.

Am precizat și cu altă ocazie, flare-ul (sau ghosting-ul) nu este mereu vizibil în forma lui clasică sau este destul de bine mascat (la fel se întâmplă și cu ghosting-ul în cazul utilizării unor filtre de slabă calitatea, uneori chiar în cazul utilizării unor filtre de bună calitate dar pe obiective foarte bune cu o construcție complexă, alcătuite din multe elemente, pentru că se introduce o nouă suprafață de pe care este mult mai probabil să se poată reflecta lumina). Mai jos se poate observa că este oarecum insesizabil.


Dar oare numai soarele este o sursă de lumină? Evident, nu. Astfel că utilizarea unui parasolar poate fi la fel de benefică chiar la fotografia de noapte de exemplu, dacă sunt surse de lumină care pot cauza probleme.

Parasolarul este și un bun protector al elementului frontal al obiectivului și uneori chiar al obiectivului pentru că poate prelua o mare parte din șoc în cazul în care loviți sau scăpați obiectivul (excepție fac cele din cauciuc). Deși multă lume folosește filtre UV simple pentru protecția elementului frontal, parasolarul este o alternativă solidă care are o serie de plusuri pe lângă acest rol.

O idee foarte bună este și utilizarea parasolarului pe timp de ploaie. Cum spunea E. Iarovici, va apăra obiectivul de "pocinoagele optice" ale stropilor de apă.

Nu uitați că parasolarul nu este invincibil în situațiile menționate anterior, dar ajută și de multe ori va face diferența între un cadru bun și unul complet ratat. De asemenea nu vă feriți foarte mult de fenomenul flare. El poate fi un element interesant în anumite compoziții.

Pentru că tot am menționat vremea rea, dacă nu vă convinge nimic să folosiți un parasolar sau chiar dacă vă convinge, foarte utile sunt și filtrele MRC (Multi Resistant Coating) de la B&W sau Schneider (de fapt B&W este un produs Schneider).


Aceste filtre protejează foarte bine elementul frontal în condiții meteo nefavorabile, mai ales ploaie sau umezeală. Dacă fotografiați des în aceste condiții, merită să investiți în așa ceva.

Recapitulând, parasolarul ajută la un mai bun control asupra luminii care formează imaginea (și cum spuneam aici, poate însemna și un contrast mai bun etc.) și protejează elementul frontal al obiectivului de atingeri involuntare, șocuri, stropi sau praf.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...