ACTUALIZARI

Playlist martie 2012



marți, 4 ianuarie 2011

Hot pixels

Există o întreagă nebunie pe internet referitor la Hot Pixels vizibili în fotografii la valori ISO mari. Dar lucrurile nu sunt deloc atât de dramatice precum par.
Ce sunt acești pixeli "fierbinți"?
La valori ISO mari (sau dacă senzorul este folosit intens, de exemplu expuneri lungi) este normal ca un număr de pixeli să rămână "excitați" și să lumineze mai mult decât trebuie.
De obicei toate camerele au un număr mai mare sau mai mic de astfel de pixeli. Dacă nu sunt foarte mulți, nu reprezintă o problemă majoră.
Pentru că utilizez Nikon, voi avea în vedere problemele apărute la Nikon, deoarece nu am acces la un fișier RAW de la alte mărci, care să prezinte hot pixels (asta nu înseamnă că există numai la Nikon).
Dacă folosiți RAW s-ar putea să nu-i observați niciodată. Sau ...
Nikon oferă un software destul de scump (cam 8-900 de lei) pentru procesarea imaginilor RAW (NEF mai exact). Programul se numește Capture NX 2.
Este un program util pentru unii, deoarece aplică direct imaginilor setările cu care au fost trase. Principalul "concurent", Abode Camera Raw, folosit în Light Room sau Photoshop, doar interpretează datele din NEF-uri, fără a aplica toate setările. Astfel se pot obține rezultate diferite, în funcție de programul utilizat, mai ales dacă se face doar o simplă conversie.
Din păcate Capture NX2 nu rezolvă automat problema acestor pixeli. De ce Nikon nu a implementat funcția, este una dintre multele întrebări cărora producătorul nipon nu le-a răspuns încă.
Adobe Camera Raw în schimb îi elimină automat, chiar dacă ei provin de la un aparat care nu este cunoscut cu probleme (de exemplu D5000).
Mai sus am pus un crop dintr-un singur fișier NEF, deschis în stânga cu Adobe Camera Raw și în dreapta Capture NX2.
Pe lângă diferențele dintre cele 2 imagini, se poate observa și un pixel roșu. Ei pot fi de diferite culori - alb, verde, roșu. ACR l-a eliminat automat, fără a lăsa nici o urmă, NX2 ne lasă nouă plăcerea de a face acest lucru.
Cei care trag exclusiv Jpeg, îi pot elimina manual în diverse programe care permit Clone&Heal sau pot folosi un program precum Pixel Fixer, pentru automatizarea procesului.
Problema s-a complicat însă cu apariția posibilității de a filma cu un DSLR. Eliminarea lor nu se face chiar așa de facil, dar nici complicat nu este. Din păcate implică editarea filmului (lucru pe care oricum l-aș fi recomandat).
În primul rând vedeți dacă există pentru programul pe care îl folosiți, un script/plug-in special creat pentru asta. Dacă nu, atunci căutați în program diverse facilități, cum ar fi Wire Removal din After Effects. Wire Removal este o chestie foarte interesantă și utilă. Puteți folosi o sfoară pentru a plimba prin cadru o farfurie zburătoare, eliminați apoi sfoara și gata, aveți propria captură a unui OZN, numai bună de trimis la Realitatea TV. Similar pot fi eliminați și acești pixeli sâcâitori.

Pe internet găsiți o metodă (netestată de mine deoarece nu a fost nevoie) prin care în urma procedurii de curățare manuală a senzorului, dispar anumiți pixeli blocați, dar foarte probabil ei vor apărea în viitor.

Nu uitați, orice aparat îi are, indiferent cât de scump este.

Spor la fotografiat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...