ACTUALIZARI

Playlist martie 2012



marți, 5 octombrie 2010

Graphene - viitorul era aici

Grafenul nu este ceva nou ca și idee, dar era imposibil de extras din grafit. Acum vreo 6 ani, la Universitatea Manchester, procedura de extragere a reușit.
Astăzi, cercetătorii Andre Geim (Olanda) şi Konstantin Novoselov (Rusia) de la Universitatea Manchester din Marea Britanie (2 englezi autentici după cum se poate observa) au luat Premiul Nobel pentru Fizică, în urma descoperirilor revoluționare legate de grafen.
La prima vedere și dacă nu ești specialist nu spune multe, dar așteptările sunt uriașe. Materialul s-a dovedit deosebit de dur la o grosime incredibil de mică. Mai este și transparent nativ, un lucru foarte util pentru a-i lărgi și mai mult aria de aplicabilitate.
Utilizarea lui este practic nelimitată, de la procesoare la nave spațiale. Deja testele făcute de către IBM și date publicității la început de an au pus în valoare calitățile superioare ale grafenului în comparație cu siliciul.


Foarte posibil ca peste câțiva ani imaginea de mai sus să fie realitate și nu ficțiune.


Acum nu mai rămâne decât să așteptăm până când  decid mai marii planetei cam la ce preț merităm să beneficiem de tehnologia minune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...