ACTUALIZARI

Playlist martie 2012vineri, 24 februarie 2012

Elemente de editare (11) - Lightroom 4 - alte module

O trecere în revistă a celorlalte module disponibile în LR.

Primul este Map.

Apare pentru prima dată în LR4 și ne permite să accesăm imaginile după un nou criteriu, cel al amplasării geografice. 


Dacă nu am GPS la cameră, pot pur și simplu să poziționez pe hartă imaginile prin drag&drop. Este suficient să fac asta cu o singură imagine deoarece am opțiunea de sincronizare.


Acum sunt numărate 4 imagini în amplasarea respectivă.


Alternativ puteți selecta imaginile pe care doriți să le amplasați și apoi click dreapta pe hartă și alegeți opțiunea.

Legenda o puteți închide după ce vă familiarizați cu iconițele.


Pot alege între mai multe moduri de afișare, dar cel prestabilit este OK.


Pentru dispozitive cu GPS (telefon, PDA etc.), în funcție de sistemul de operare, există diverse programe care pot salva un "tracklog". Ulterior pot folosi acest jurnal pentru a stabili amplasarea imaginilor - se face o sincronizare între oră și loc. LR îmi permite să deschid un "tracklog" și să aplic o modificare foarte importantă pentru a se potrivi mai bine cu imaginile mele - ora din jurnal trebuie să fie aceeași cu ora înregistrată în imagine, pentru a fi corect apreciat locul în care a fost făcută, altfel dacă există diferențe de fus și imaginea este făcută în mod real cu o oră mai devreme, evident că atunci eram de fapt în altă parte și va fi amplasată greșit.


Formatul suportat este GPX, nu uitați să salvați în acest format și nu în KML.

Am pus pe hartă încă 2 imagini, una la mare, alta la munte.


Când am imagini din multe zone sau orașe, pot să le găsesc prin funcția Search.


Și chiar dacă nu știu exact locul, de fapt eu nu caut imaginile în sine, ci chiar orașul și apoi le pot identifica pe hartă. Astfel este suficient să mă plasez în vecinătatea imaginilor pentru a le găsi.


Pot căuta inclusiv după țară sau chiar continent.


Dacă nu vreau să caut mereu, pot delimita niște amplasări. Am făcut una cu România și alta cu București.


Pentru a vă duce direct la amplasare nu este suficient să dați click pe numele ei, ci pe acea mică săgeată care apare numai când cursorul este deasupra.

Pot fi modificate ulterior, nu este nici o problemă. Din punctul meu de vedere sunt pur orientative. 


Atenție la acel chenar bifat, poate crea o mulțime de probleme. Plasează imaginile în acel loc dacă sunt selectate și apoi va fi bifat. Pentru a evita diverse neplăceri, cel mai bine este să-l ignorați. 


Mi se pare o idee fantastică oricum acest modul (nu le aparține lor în totalitate), multă lume se chinuia cu geo-tagging-ul și acum procesul a fost simplificat semnificativ. Datele de aici vor fi vizibile și în alte programe. Nu este o noutate absolută, dar acum este oficial integrat în program. 


Este plăcut să vezi de unde ai imagini și să te duci rapid în acele locuri. Pentru că se bazează pe Google Maps, nivelul de detaliu este unul foarte bun.


De exemplu am fost aici.


Și pot foarte simplu să plasez o imagine de pe insulă.


Pot face o locație acum pentru că este mai rapid. Totul se delimitează automat.


În mod sigur va fi un modul pe care îl voi utiliza foarte des.


În LR4 mai apare un modul nou - Book.

Deși exista un plug-in, acum a fost complet integrat în program și acesta.


Voi trece rapid peste opțiunile generale, fără prea multe detalii.

În primul rând pe noi (pe mine cel puțin) ne interesează mai puțin serviciul Blurb și mai mult posibilitatea de a salva cartea în format PDF.


Imaginile le adaug prin drag&drop. Programul mă avertizează în general asupra posibilelor probleme sau neconcordanțe.


Un click pe imagine deschide opțiunea pentru zoom.


Când am selectat imaginea sau pagina, pot activa opțiunile pentru text.


Există foarte multe alternative pentru așezarea în pagină.


Era să pun versurile poeziei "Ninge cu dușmănie" de Ana Blandiana (pentru cine citește în altă perioadă, mă gândesc la iarna 2011-2012). Dar mi-am revenit rapid. Am rămas la "Fără tine".


Pot adăuga o nouă pagină.


Să presupunem că am terminat cartea și vreau să o salvez. Am două opțiuni. Să o salvez în interiorul catalogului sau ca PDF.


Eu nu am triat imaginile special pentru carte, dar asta contează mai puțin acum. Cartea va putea fi modificată ulterior în modulul Book.


Și PDF-ul. Coperta a fost salvată ca un fișier separat. Observați prima pagină cu imaginea și textul, pentru ca pagina a doua să fie goală, fix așa cum am lăsat-o.


Slideshow.

LR ne permite să realizăm prezentări cu propriile imagini, cărora le putem adăuga text și chiar sunet. În general este o idee bună să aveți imaginile deja într-o colecție pentru a fi mai ușor de lucrat cu ele. Nu este totuși obligatoriu.


În partea dreaptă aveți la dispoziție o serie de opțiuni, le puteți testa, sunt intuitive și modificările se văd imediat.
În stânga există câteva șabloane cu setări predefinite, dar vă puteți salva propriile setări.


Puteți salva această prezentare ca un fel de colecție pentru a o modifica ulterior, ca un fișier PDF sau video. 


Dacă apăsați tasta Alt, Export PDF devine Export Jpeg. În acest mod este creat un folder în care fiecare imagine va fi exportată individual, dar va arăta precum în previzualizarea de mai sus.


Modulul Print este tipografia LR. 


Opțiunile sunt foarte extinse și aproape tot este configurabil. Nu atât opțiunile ar fi punctul de interes, cât procesul de imprimare în sine, dar asta va fi o prezentare separată. În principiu sfatul meu este oricum de a apela la o firmă specializată.


Și ultimul modul este Web. Cu ajutorul său putem realiza prezentări în flash sau html.


Airtight AutoViewer va realiza un folder în care sunt salvate imaginile și va oferi atât opțiunea de a vizualiza prezentarea într-un browser, cât și într-un player capabil să redea fișiere flash. Evident ideea este de a integra prezentarea într-un site.
PostcardViewer are doar o altă metodă de prezentare, mai interactivă (SimpleViewer la fel). Primul derulează automat, aici trebuie să le alegem noi. După cum se poate vedea din link, programul este disponibil și independent, dar Adobe l-a integrat în LR. Este o practică pe care am observat-o mai ales la ultima versiune.

Cu Lightroom Flash Gallery și HTML Gallery intrăm pe tărâmul șabloanelor disponibile în panoul din stânga.


Nu vă pot spune prea multe pentru că nu am folosit acest modul dincolo de simple teste.

În mare acesta este Lighroom. Am depășit limitele editării în sine, dar cei interesați și-au putut forma o părere având o viziune de ansamblu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...