Deja până la această prezentare ne-am întâlnit cu posibilitatea de a putea salva mai multe setări sau acțiuni sub forma unui preset (șablon) pentru ca la nevoie să le putem accesa rapid.
În LR există multe secțiuni unde o astfel de abordare este și posibilă și recomandată. Majoritatea le-am parcurs. Cele peste care nu am trecut, pot fi ușor identificate și nu ar trebui să pună probleme.
Acum mă opresc asupra șabloanelor care salvează setări aplicate unei imagini, dar nu numai. Am făcut un catalog în LR 4 beta aici pentru cine vrea să lucreze cu beta și unul în LR3 aici eventual pentru viitor, după ce beta nu va mai fi disponibil. Opțiunile sunt similare, lucrez cu LR4 și noul catalog.
Catalogul făcut de mine conține de fapt un singur fișier și mai multe copii virtuale.
Voi importa o imagine și voi salva un preset. Puteți alege diverse opțiuni în panoul din dreapta. Vedem mai târziu la ce ne folosește acest pas.
În momentul în care realizăm aceste șabloane, ele sunt salvate într-o locație prestabilită și accesibilă oricărui catalog. Există opțiunea de a salva șabloanele împreună cu catalogul - în folderul catalogului apare unul nou (folder) care va conține setările.
Există totuși o problemă. Vor fi salvate în folderul catalogului numai după ce am bifat această opțiune. Dacă revin la Import, preset-ul meu a dispărut.
Fac aici un nou preset.
Revin asupra preferințelor și debifez salvarea împreună cu catalogul și mă întorc la fereastra Import.
Am acces la șablonul inițial, dar nu la ultimul realizat.
Atenție la această setare, când o activați și cu ce scop. Puteți să o activați temporar pentru a salva ceva specific unui catalog sau o puteți activa permanent pentru ca anumite setări să fie accesibile în mod uzual numai catalogului în care au fost făcute.
Bifez opțiunea pentru salvarea șabloanelor și editez un Watermark.
Dacă debifez, pierd accesul la acest preset, dar am acces la unele făcute chiar în alt catalog.
Cred că este clară ideea acum. Am văzut că există anumite neînțelegeri asupra setărilor care se păstrează și care nu se păstrează împreună cu un catalog.
Amplasamentul prestabilit pentru a găzdui setările LR este:
(C):\Users\(user name)\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom.
AppData este un folder ascuns.
Nu cred că este de preferat să particularizați fiecare catalog cu propriile setări. Poate nici măcar să aveți mai mult de un catalog, dar aici depinde de fiecare. Este însă o idee bună să aveți o copie de siguranță pentru acest folder Lightroom. Va facilita și transmiterea setărilor de la un sistem la altul.
Există un program care poate face asta pentru voi din interiorul LR. Nu este gratis, dar nici cu bani (oarecum). Îl găsiți aici. În arhiva ZIP este un folder pe care trebuie să-l copiați unde vreți voi. De obicei acolo unde este ținut folderul catalogului ar fi de preferat. Instalarea se face foarte simplu.
Se deschide o fereastră cu informații generale.
Apăsați OK și apoi Done.
Și trebuie să ne mulțumim cu back-up manual.
Programul știe singur căile predefinite, voi trebuie să stabiliți unde vor fi salvate. Există opțiunea de a face o copie de siguranță atât pentru setări, cât și pentru back-up-ul catalogului (evident dacă există, altfel va da o eroare).
Observați faptul că un catalog are mai multe back-up-uri și că toate au fost salvate. De asemenea setările sunt în siguranță și ele.
Va fi salvat atât folderul Lightroom, cât și cel pentru Adobe Camera Raw.
Imaginea cu care lucrez în această prezentare va fi:
Mai întâi să vă arăt ceva ce poate fi util. Am făcut o copie virtuală, am niște modificări și vreau ca imaginea care a rezultat în urma acestor modificări să fie referința mea pe viitor.
Referința înseamnă acest "Before". Acum dacă dau Reset, cu "After" revin la starea inițială. Dar pot să fac "Before" din "After" și astfel să păstrez drept referință cadrul cu modificările la acest nivel.
Dacă dau Reset imaginea revine la starea inițială, dar referința este cea cu setările aplicate.
Și desigur că pot muta între "Before" și "After" după necesități prin stabilirea referinței dorite.
Să presupunem că vreau să salvez setările aplicate și la acest nivel, dar și la altele.
Mai fac o serie de modificări.
În panoul din stânga avem la dispoziție un instrument foarte util, Snapshots. Snapshot înseamnă instantaneu. Acest instrument ne permite să salvăm un instantaneu al imaginii cu care lucrăm, la un anumit moment. Dar nu este ca o copie doar a imaginii, ci a tuturor setărilor. Când accesez un "snapshot", toate setările se modifică pentru a corespunde cu momentul salvării și de asemenea am acces la ajustarea lor și la actualizarea instantaneului sau la salvarea unuia nou.
Observați și faptul că pot ca dintr-un "snapshot" să fac o referință în mod direct.
O modalitate rapidă de a face un "snapshot" este Ctrl+N.
Dacă cumva am uitat să fac un "snapshot", nu este nici o problemă deoarece există History.
Istoricul modificărilor aplicate este și el un instrument foarte util pentru că ne permite să ne deplasăm între momente diferite fără a pierde setările. Se poate observa faptul că pot stabili o referință și de aici.
Să ne îndreptăm puțin atenția asupra imaginii. Considerați toate imaginile ca fiind parte dintr-o serie de fotografii trase succesiv și care au nevoie de prelucrare. Prin prelucrare trebuie avut în vedere faptul, după cum am văzut, că fișierul RAW este un material neșlefuit în acest context.
Voi lucra cu această imagine și apoi să vedem ce se întâmplă. Readuc totul la starea inițială. Am folosit Reset și apoi am stabilit referința.
Îmi imaginez că este un caz tipic de imagine soft (mai puțin clară). Aici altele sunt cauzele, dar de dragul exemplului.
Am la dispoziție instrumente pentru a încerca să corectez pe cât posibil acest neajuns. Primul este Clarity și multă lume apelează la el cel mai des.
Nu e rău, dar modifică prea mult și nu vreau asta. Fac din această setare referința și apoi dau Reset pentru a aplica o nouă modificare.
Am redus puțin și Masking și Amount. Comparativ cu versiunea inițială.
Acum pot crește și Clarity. Deci nu folosesc exclusiv o setare pentru a obține un rezultat.
Pantalonii în schimb vreau să iasă în evidență puternic. Și folosesc Adjustment Brush.
Vreau să le schimb un pic tenta.
De dragul exercițiului elimin și câteva puncte.
Bun, consider că aici am terminat această editare. Cum fac ca modificările aduse să le aplic și altor imagini rapid? Aș putea să trec la altă imagine și să aplic setările. Selectez următoarea imagine și apăs Previous.
Tot ce am modificat în imaginea precedentă va fi aplicat și aici. Inclusiv Spot Removal sau Adjustment Brush.
Dacă ceva nu se potrivește, pot modifica. Spot Removal este mai simplu de gestionat pentru că pur și simplu dacă imaginile nu erau perfect sincronizate, puteam să mut rapid punctele. Adjustment Brush în schimb trebuie corectat.
Prin această modalitate de a copia setările nu pot avea control asupra lor. În plus, vor fi mereu aplicele cele folosite anterior. Există și o altă cale.
Am selectată imaginea și le selectez și pe următoarele 2 (Ctrl + click). Într-o selecție, deja este cunoscut faptul că pot alege o imagine, fără să pierd selecția. Setările celei alese sunt aplicate celorlalte.
Previous devine Sync.
Acum pot alege ce setări să fie transmise și celorlalte imagini. Opțiunea este disponibilă și în Library dacă fac setări rapide de acolo sau vreau să sincronizez pur și simplu modificările realizate cu altă ocazie.
Am și opțiunea de a face Copy/Paste cu modificările aduse, pentru situațiile în care este dificilă sincronizarea (sunt foarte multe imagini, sunt găsite prin diverse metode etc.). Fiecare imagine are un meniu contextual (click dreapta).
Există și posibilitatea de a salva anumite modificări pentru a le aplica și altor imagini.
În modulul Develop, panoul din stânga conține și Presets. În LR4 au fost reorganizate și sunt mai ușor de identificat și folosit. În general sunt utile pentru abordări mai mult artistice, dar nu numai.
Un exemplu este acesta:
Să realizăm și noi un preset, pornind de la cel de mai sus. Modificările sunt în dreapta pentru cine vrea să seteze identic.
În meniul contextual puteți observa o serie de opțiuni.
Aceste șabloane pot fi exportate și importate. Astfel puteți folosi setările altor utilizatori de LR. La import un preset va fi copiat în locația prestabilită (deci fie în folderul Lightroom, fie în folderul catalogului). Vă dau chiar acest exemplu pentru a vă juca cu el.
Dacă îl aplic unei alte imagini, observați aceleași setări în partea dreaptă. Este o bună metodă de a descoperi puncte de plecare.
Cu mici modificări pot obține un rezultat destul de diferit la un alt cadru.
Ați văzut cum se poate lucra cu o serie de imagini fără a le lua individual cu fiecare setare. Le puteți grupa pe cele care se aseamănă, modificați una și apoi la celelalte doar efectuați mici ajustări. Este o particularitate LR care surclasează orice altă opțiune de "batch" (aplicarea în masă a unor setări cu salvarea rezultatelor în mod permanent). Aici modificările nu sunt permanente, pot fi observate în timp real și pot fi ajustate oricând pe același fișier original.
Și rezultatul final pentru editarea de mai sus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu