ACTUALIZARI

Playlist martie 2012



vineri, 24 februarie 2012

Elemente de editare (8) - Lightroom 4 - eliminarea aberațiilor și a distorsiunilor

Nu vă rețin foarte mult. Punctez doar câteva aspecte.

În primul rând aparatele au acum capacitatea de a corecta într-o oarecare măsură atât distorsiunile, cât și aberațiile cromatice. Însă trebuie să fim atenți la ce ne uităm de fapt. Când facem o fotografie în format RAW, până să deschidem acel fișier într-un editor RAW, vedem exclusiv o imagine Jpeg cu toate setările aplicate. Deci imaginea la care ne uităm este alta decât imaginea care va fi formată din RAW - există și excepții, de exemplu la Nikon dacă folosim programele lor.
Este posibil să vedem de mai multe ori o imagine corectată, pentru ca ulterior să lucrăm de fapt cu una în care aberațiile cromatice sau distorsiunile să nu mai fie corectate. Și dacă problema nu este una evidentă, ea poate trece neobservată într-o primă fază.

LR ne pune la dispoziție atât o corecție automată, cât și una manuală. De la caz la caz, una dintre cele două oferă o rezolvare mai bună. 


Profilul automat nu este la fel de bun precum cel din DxO Optics (nici nu sunt la fel de multe). Observați că a eliminat aberațiile cromatice, dar a distorsionat imaginea și mai mult. 


Controlul manual se poate suprapune peste profil și atunci este indicat să dezactivați Enable Profile.


Distorsiunile mai ales în cazul obiectivelor wide pot fi atât de mari în anumite cazuri particulare, încât orice încercare de corecție va strica pur și simplu imaginea. Mai bine cadrul original decât o altă imagine deformată în mod diferit, dar tot deformată.
Asta nu înseamnă că nu este indicat să încercați.

În imaginea de mai jos am un efect de butoi pe care l-am corectat cu Distorsion la +25. În urma acestei setări rămân spații goale care vor fi colorate gri. 


Dacă bifez Constrain Crop, programul va face un crop automat pentru a le elimina. Alternativ pot controla eu excluderea acelor zone prin Scale.


Este un caz fericit în care nu pierd nimic important (oricum nu era ceva de pierdut în tot cadrul).


Și o comparație între corecția făcută de mine manual și una automată din DxO Optics.


Rezultatele sunt similare. DxO a aplicat mai multe ajustări și imaginile nu sunt identice, însă interesant este faptul că DxO, deși a tăiat din imagine, a readus-o la dimensiunea inițială.


Ajung destul de rar să modific ceva aici, dar să fie câteva noțiuni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...