ACTUALIZARI

Playlist martie 2012



vineri, 24 februarie 2012

Elemente de editare (4) - Lightroom 4 - import, triere, gestiune, export, back-up

Să vedem cum putem accesa imaginile în Lightroom. De reținut că fișierele originale nu vor fi mutate sau copiate în catalog.


Library este browser-ul nostru pentru imaginile din catalog, care ne permite să le gestionăm.

O metodă deja am folosit-o, drag&drop în Library. 

Alternativ putem utiliza funcția Import disponibilă în Library.



Primul lucru pe care trebuie să-l facem este să găsim imaginile și să alegem locul unde vor fi salvate. Dacă lucrați într-o mașină virtuală trebuie să le adăugați manual.

Am uitat să vă spun, aplicațiile din mașina virtuală (nu contează dacă este XP sau Windows 7), să le lansați din Start - All Programs - Windows Virtual PC - Applications (pentru fiecare mașină virtuală vor fi diferențiate). Nu are rost să lansați mașina virtuală și apoi să porniți programul de fiecare dată.

Eu grupez acești pași pentru a fi mai ușor de înțeles, dar ei nu sunt în mod necesar în această ordine.



În mașina virtuală chiar dacă nu se vede la Destination, folderul este selectat. Programul ține minte și cele mai recente locuri accesate, atât la sursă, cât și la destinație.



Revin în sistemul de operare principal pentru că LR4 beta este instalat și aici și puteți vedea opțiunile mai clar. 

La destinație pot alege să fie grupate precum în folderele originale (deci vor fi preluate ca atare), după dată sau într-un singur folder. Aici depinde de voi ce sistem preferați. Unii fac foldere personalizate, alții le grupează după dată.



Dacă dau click pe Destination Folders, îmi arată cum vor fi grupate. Pot renunța oricând la o imagine prin debifare. Dacă selectez mai multe și debifez una, vor fi debifate toate. Pot renunța la un folder printr-un click.



Dimensiunea previzualizărilor aici o pot controla foarte ușor. De asemenea pot să urmăresc imaginile la o dimensiune mai mare, dacă aș vrea o preselecție. Prefer să amân acest pas.



Urmează să decid ce doresc să se întâmple cu fișierele.



Copy as DNG presupune să transform fișierele RAW din formatul lor proprietar în unul de tip deschis. Și în general se recomandă această opțiune pentru că oferă n+1 avantaje. Sunt enumerate avantaje peste avantaje. Din punctul meu de vedere însă, DNG nu reprezintă calea de urmat în condițiile în care prin această transformare pierd ceva esențial. Și chiar dacă poate nu mă interesează mereu, știu că informațiile sunt acolo. Ce anume pierd? În cazul meu particular cu Nikon, pierd tocmai datele pe care programele Nikon le pot interpreta și care uneori sunt importante. Dacă nu sunt importante pentru mine, ele pot fi importante pentru cineva. Sau pot fi în viitor, deoarece programele care procesează RAW sunt mereu într-o evoluție (un exemplu vă voi da chiar cu ocazia parcurgerii LR). Nimic din ce câștig nu compensează ce pierd.

Copy înseamnă că voi realiza o copie a fișierelor (inclusiv video, chiar dacă vorbesc mai des despre imagini). Este opțiunea folosită în mod normal când am drept sursă cardul foto.

Move va reloca fișierele la noua lor destinație.

Add va lăsa fișierele la locul lor.

În toate cazurile, fișierele sunt adăugate și în catalog sunt formă de previzualizări, cu setările pe care le-am stabilit data trecută.

Pot să aleg mai departe dacă vreau să realizez o copie de siguranță sau nu în acest moment. Alternativ că voi arăta cum se poate seta un sistem ceva mai complex pentru back-up. Observați și faptul că imaginea pe care am adăugat-o deja nu mai poate fi selectată și că am opțiunea ca programul să fie atent cu eventuale fișiere duplicat. Din experiența mea, nu a greșit vreodată și această opțiune poate fi bifată fără grijă. Dacă se importă pe alte căi, nu există mereu această opțiune și cât timp amplasarea fișierelor diferă, într-un catalog puteți avea mai multe imagini cu același nume. Din același loc nu pot importa același fișier de mai multe ori cât timp se află deja în catalog.



Acum pot redenumi fișierele (excepție dacă folosesc Add). Recomand redenumirea fișierelor pentru că în timp camera va reseta numărătoarea. M-am lovit de multe ori de problema asta, să ajung să am multe fișiere cu același nume pe care să vreau să le pun în același folder și să nu pot. Evident trebuia să stau atunci să le redenumesc. Puteți salva mai multe formule pe care să le folosiți, dar în principiu după dată este o alegere solidă sau puteți introduce două câmpuri în care să scrieți ceva sugestiv în funcție de imaginile salvate (Shoot Name și Custom Text). Dacă lucrați cu imagini din mai multe surse și există șansa ca ele să vină deja redenumite generic, atunci este o idee bună să introduceți și un cod particular pentru diferențiere.
În mod normal sunt deja niște șabloane cu diverse opțiuni și probabil în versiunea finală vor fi reincluse. Mereu am o previzualizare și pot schimba după preferințe. Recomand o consistență în aplicarea sistemului. Pentru Add această funcție nu este disponbilă, dar puteți redenumi fișierele după Import. Selectați toate imaginile care vor fi redenumite și apăsați tasta F2. Atenție, modificările se aplică fișierelor originale.



La Import mai pot aplica și o serie de șabloane cu modificări sau alte date (informații despre fișiere, despre fotograf, cuvinte cheie etc., le voi detalia ceva mai jos). 



Înainte să apăs butonul magic (voi alege Add pentru că nu are sens să mut fișierele în cazul meu, dar voi puteți exersa opțiunile), am posibilitatea de a salva aceste preferințe într-un preset pentru a fi la un click distanță data viitoare.
De asemenea pot vedea în colțul din stânga jos, câte fișiere am selectat și ce spațiu vor ocupa.



Dacă sunt multe fișiere durează puțin până vor fi realizate toate previzualizările. În stânga sus va fi afișată o bară cu progresul operațiunii.

După import, primul lucru pe care-l observă foarte multă lume este faptul că dispar restul fișierelor din catalog. Sunt doar "ascunse" pentru a facilita lucrul cu noile fișiere.



Există și alte variante pentru importul fișierelor.
Prima din păcate nu poate fi folosită într-o mașină virtuală. Este vorba despre importul semi-automat al fișierelor de pe cardul foto la detectarea acestuia. În mod normal LR are activată opțiunea la instalare. Chiar dacă programul nu este pornit, funcția este activă și la detectarea unui card, se deschide automat programul și este lansat Import.
Observați mai jos și o setare pentru Default Catalog. Când se face importul semi-automat de pe card, contează ce opțiuni aveți aici pentru că va determina ce catalog va fi deschis. 



A doua modalitate este să stabilim în Windows un folder pe care LR să-l monitorizeze și orice imagine pusă în el să fie automat adăugată în catalog la deschiderea acestuia. Auto Import este interesant, dar l-am folosit numai pentru teste. Opțiunile de aici sunt similare cu cele din fereastra Import, cu mențiunea că fișierele vor fi mutate automat în alt folder imediat după adăugarea lor în catalog.



Putem importa și dintr-un alt catalog.



Dacă deja am imaginile în catalogul actual, pot importa numai modificările făcute și am opțiunea de a păstra o copie cu modificările actuale. După fișierul din catalogul deschis se va realiza o copie virtuală cu setările actuale și apoi fișierului original îi vor fi aplicate modificările importate. Pare complicat, dar nu este. 

În LR4 apare și opțiunea Import from application. Presupun că oferă suport pentru importul dintr-un catalog generat de altă aplicație Adobe. Din păcate nu folosesc astfel de aplicații și nu vă pot spune exact despre ce este vorba. Oricum în LR4 beta nu este posibil un astfel de import.



O modalitate aparte de a aduce imagini în LR este Tethered Capture



Conectați aparatul la calculator printr-un cablu USB și imediat după declanșare imaginea ajunge în LR. Din păcate puține aparate pot fi folosite:


Canon (cu unele mențiuni)
EOS 5D - nu merge pe Mac OS 10.7 (Lion); pentru Windows trebuie setat PC Connect Mode și are nevoie de un driver de la Canon; numai Windows 32 bit.
EOS 5D Mark II
EOS 1D Mark II - nu funcționează pe Windows 7.
EOS 1Ds Mark II - nu funcționează pe Windows 7.
EOS 1D Mark III
EOS 1Ds Mark III
EOS 1D Mark IV
EOS 7D
EOS 550D
EOS 500D
EOS 450D
EOS 1000D
EOS 350D - nu merge pe Mac OS 10.7 (Lion); pentru Windows trebuie setat PC Connect Mode și are nevoie de un driver de la Canon; numai Windows 32 bit.
EOS 400D
EOS 20D - nu merge pe Mac OS 10.7 (Lion); pentru Windows trebuie setat PC Connect Mode și are nevoie de un driver de la Canon; numai Windows 32 bit.
EOS 30D
EOS 40D
EOS 50D
EOS 60D - necesită un card în aparat.

Nikon
D3
D3s
D3x
D90
D300
D300s
D700
D5000
D7000

Și Leica S2 - nu și în Windows XP.

Astea sunt pe căi oficiale. Neoficial există suport și pentru o serie de camere de la Sony. Despre alte mărci nu am cunoștință.


Există încă 2 metode de import, dar le prezint puțin mai târziu pentru că se potrivesc în alt context.
Să ne familiarizăm și cu interfața.

Panoul superior ne permite să alegem modulul în care dorim să lucrăm.



O parte a acestuia poate fi personalizată.



În panoul stânga există un control care ne ajută să navigăm între diverse moduri de vizualizare și afișează anumite modificări pentru a putea fi previzualizate fără să le aplicăm.



Revenim la modul de afișare Grid prin tasta G.



Dacă mut cursorul pe o imagine, observați că apar o serie de iconițe. Există 3 modalități de vizualizare în modul Grid și le puteți accesa direct din Library dacă apăsați succesiv tasta J. În mod normal este folosit Compact CellPot controla informațiile ce sunt afișate aici. Ctrl+J deschide View Options



Poate fi ales modul de afișare. Pot scoate opțiunea care de arată iconițele când am cursorul deasupra unei imagini (se activează dacă dau click pe ele). Pot alege ce informații să fie afișate (Unsaved Metadata ne avertizează vizual când nu am salvat datele către fișier - în interior sau în XMP). Pot alege ce informații am în Compact Cell și Expanded Cell. Orice modificare se face în timp real și astfel puteți vedea imediat cum arată.



Urmează să triem imaginile. Acum era utilă separarea imaginilor abia importate de restul, dar între timp eu am închis programul și am pierdut această facilitate. Aș putea să le sortez în ordinea adăugării și astfel să am cele mai recente imagini la urmă.

Trierea se poate face în 3 moduri.

În Grid pot mări imaginile și pot accesa o serie de setări (care de altfel sunt disponibile în toate cele 3 moduri).



În modul de vizualizare mărită avem la dispoziție un control similar. Aici prin tasta I succesiv sunt afișate 2 seturi de informații al căror conținut poate fi modificat în View Options. Au fost introduse și două noi setări pentru video.



Dacă imaginea nu este suficient de mare, pot să măresc spațiu în care este afișată. Panourile laterale se ascund cu Tab. Toate panourile se ascund cu Shift + Tab. Și dacă nici atunci nu este suficient, prin tasta F pot ascunde bara de titlu și apoi pot intra în Full Screen.  Comenzile sunt valabile în tot programul. Eventual dacă vreți să fie și mai mult spațiu puteți apăsa tasta T.



Să vedem ce opțiuni avem pentru triere. 


În dreapta sunt disponibile mai multe setări în mod rapid pentru a evalua mai bine imaginea. Cum spuneam, este afișat un rezultat aș putea spune neutru, de cele mai multe ori ușor sau chiar subexpus.


În partea de jos putem da un calificativ pentru imagine printr-un număr de stele, putem să grupăm imaginile în seturi colorate și putem alege dacă o imagine să fie marcată ca respinsă.

La început recomand să nu dați mai mult de 3 stele (numărul poate fi controlat și cu tastele de la 1-5, zero va elimina toate stelele).

Pentru steaguri există 2 opțiuni - ales (tasta P) sau respins (tasta X). Pentru a elimina steagurile, tasta U. Vă recomand să folosiți numai steagurile pentru respins. Nu ștergeți acum imaginile.



Tot acum pot alege să introduc sau să modific cuvinte cheie care să-mi permită ulterior o mai bună grupare și gestionare a imaginilor. În timp este utilă realizarea unor seturi de cuvinte pe care să le aplic în funcție de situație.



Metadata este importantă și dacă lucrați oficial cu imaginile pentru că puteți atașa nenumărate date despre condiția imaginii cu privire la autor, drepturile de autor etc.



Când imaginile sunt publicate pe internet, o parte a acestor câmpuri vor fi interpretate în mod automat și informațiile vor fi afișate în funcție de specificul fiecărei situații. De exemplu pe Flickr cuvintele cheie devin tag-uri etc.

Secțiunea Comments va fi activă dacă de exemplu imaginea a fost publicată pe Flickr din interiorul LR și există comentarii.

Dacă tot am ajuns la final de panou, observați că există un desen. El poate fi schimbat. Nu mai știu unde să trag o linie între minimul de informație utilă și prezentarea unor chestii care de fapt nu prea contează. 



Puteți modifica și fundalul pe care imaginea îl are. De asemenea prin tasta L imaginea poate fi delimitată de eventuale elemente deranjante.



Dacă am adăugat unui fișier anumite date și există alte imagini cărora s-ar potrivi aceleași date, selectez prima dată imaginea de la care doresc să copiez datele, apoi selectez restul imaginilor (alternativ LR are o particularitate care funcționează și în Grid, într-o selecție pot alege acest fișier fără să pierd selecția) și apăs Sync. Nu uitați să bifați ce informații să fie sincronizate. Inclusiv fișierele video primesc date.



Când ajungem la fișierele video, nu mai sunt vizibile o serie de opțiuni, dar ele rămân active și puteți folosi tastatura pentru a acorda stele etc. Alternativ click dreapta pe film și se deschide un meniu contextual unde opțiunile sunt disponibile.



Eu am parcurs mai multe cadre după modelul prezentat (cu stele, cuvinte cheie ș.a.m.d.). 


În Grid am o privire de ansamblu asupra schimbărilor care au avut loc. O parte dintre modificări sunt anunțate prin pictograme.



Acum pot realiza o filtrare a imaginilor. Bara cu opțiunile pentru filtrare se poate ascunde folosind tasta \.

Fiecare categorie poate fi aleasă prin selecție directă.

Prima este trierea după anumiți termeni ce se pot afla printre cuvintele cheie, în denumire, în descriere etc.



A doua este după atribut. În imaginea de mai sus aveam și opțiunea de a fi alese imagini care să nu conțină un anumit cuvânt. Aici observați că deși am o singură stea drept criteriu de selecție, sunt afișate toate imaginile. 



A treia categorie o reprezintă Metadata. Voi șterge filtrul "timp" (click pe X) pentru a observa mai bine câmpurile.



Trierea se poate face după toate câmpurile, combinat și pot salva seturi de filtrări personalizate.

Se întâmplă des să avem mai multe cadre similare și să ne fie greu să alegem ce păstrăm și ce nu. Reaplic filtrul "timp" și selectez primele 2 imagini pentru a stabili o imagine etalon și una care devine candidat.



Într-o selecție a mai multor imagini pot alege mereu una, fără să pierd selecția. Imaginea aleasă va fi referința mea.



Vreau să le văd la o dimensiune mai mare.



Chenarul alb ne indică imaginea selecată căreia i se pot aplica setări. Pot crește puțin luminozitatea. Apoi pentru candidat, după ce l-am selectat, pot reduce luminozitatea.



Pot seta candidatul ca imagine respinsă sau îi pot da un alt atribut ori cuvânt cheie și aleg să fie afișată imaginea următoare (săgețile au corespondent și pe tastatură).



Dacă vreau să revin la setările originale pentru imaginea de referință, apăs Reset All.



Dacă găsesc o imagine mai bună, o pot desemna drept referință.



Un caz aparte îl reprezintă imaginile cu încadrări diferite. Am schimbat imaginile pe care doresc să le compar și pentru a le putea rearanja trebuie să dau un click pe lacăt și apoi să le mut individual cu mouse-ul până sunt similare. Apăs lacătul iar pentru a le muta împreună.



Dacă vreau să le readuc la stadiul inițial apăs Sync.



Imaginile marcate ca respinse sunt semi-opace. Acum dacă vreau, le pot șterge pe toate. 




Am opțiunea de a elimina imaginile din catalog sau de a le șterge definitiv de pe disc. Am dat Cancel.



Ce se întâmplă însă dacă șterg sau mut o imagine în afara catalogului (a se citi în afara LR)? 
Pot muta o imagine chiar și cu programul deschis, LR nu blochează accesul. Programul mă anunță imediat.



Dacă dau click pe semnul de întrebare, am posibilitatea de a localiza imaginea. Va fi adăugată în catalog din locul unde se află acum.



Pentru ca LR să nu piardă amplasamentul fișierelor le pot muta din interiorul programului.



Tot ce realizez aici în Folders va afecta și conținutul real de pe disc. 


Să vedem împreună ce putem face. În primul rând LR afișează implicit și imaginile aflate în subfoldere. În cazul meu dacă dau click pe folderul Pictures, văd atât imaginile din Pictures, cât și imaginile din folderele incluse în Pictures (evident dacă le și am în catalog). Dacă ne deranjează acest mod de afișare, putem debifa opțiunea.



În meniul contextual pentru orice folder avem la dispoziție o multitudine de opțiuni.



Create Folder Inside ne permite să facem un folder în interiorul folderului selectat.
Rename va redenumi folderul.
Remove va elimina folderul și imaginile din acel folder, dar nu-l va șterge și de pe disc.
Hide This Parent va ascunde folderul în care sunt incluse alte foldere și dacă în acest folder există imagini în catalog, ele vor fi eliminate.
Show Parent Folder va afișa folderul în care se află cel selectat.
Save Metadata va salva datele pentru toate imaginile din acel folder (inclusiv subfoldere).
Synchronize Folder va importa imaginile noi din folder dacă ele nu se află în catalog și poate de asemenea să actualizeze Metadata pentru fișierele din acel folder dacă au fost aduse modificări în alte programe.



Import to this Folder ne permite să importăm niște fișiere în acel folder.
Export folder as a Catalog evident va exporta întreg folderul drept un nou catalog.

Dacă am mutat sau am șters un folder în Explorer, programul se comportă similar cu imaginile dispărute. În dreptul folderului apare un semn de întrebare care ne permite să-l localizăm.

Fișierele le mutăm prin drag&drop sau dacă selectăm mai multe, apare o nouă opțiune.



Chiar dacă nu am selectat folderul în care vreau să le mut (nici nu ar fi posibil pentru că pierd selecția fișierelor), meniul contextual pentru acel folder (click dreapta) - în cazul meu "2010", se va deschide și le pot muta.

În LR nu este obligatoriu să adun într-un folder pe hard o serie de imagini pentru a le accesa grupat. Am la dispoziție Collections pentru a face asta. O colecție este parte a unui catalog în care pot grupa după criterii automate sau personale fișiere din foldere diferite.



Când am cursorul deasupra unei imagini, în colțul din dreapta sus apare un cerculeț. Dacă dau click pe el imaginea va fi adăugată la Quick Collection. Alternativ pot selecta imaginea și să apăs tasta B. Dacă am mai multe imagini, vor fi adăugate toate chiar dacă aplic pentru una singură din întreaga selecție.
Această colecție provizorie o pot salva ca una permanentă. După salvare imaginile pot fi eliminate din cea provizorie.



Imaginile din Quick Collection dispar și apare colecția "ceas".



Acum dacă vreau pot seta această colecție ca Target Collection. Astfel imaginile care în mod normal ajungeau în Quick Collection, vor fi trimise aici. Pe disc și în foldere nu se produc modificări. Dacă am selectate mai multe imagini le pot adăuga direct în colecție. Și foarte important, pot face din această colecție un nou catalog.
Pot crea o colecție și dacă am fișiere deja selectate.



Pot alege ca selecția să fie inclusă în colecție sau nu.



Aveam posibilitatea să pun colecția într-un set. În LR pot grupa și colecțiile pe seturi. În general este bine să realizați setul înaintea colecțiilor, dar ele pot fi mutate prin drag&drop când doriți.



LR ne oferă și un set în care sunt colecții inteligente. În aceste colecții fișierele sunt grupate după criterii predefinite. Le pot modifica sau pot face unele noi, inclusiv în setul meu.



Îi dau un nume sugestiv (în cazul meu este simplu pentru că am aplicat un singur criteriu de departajare), aleg setul din care să facă parte, aleg dacă imaginile să fie sau nu incluse pe baza criteriilor (deci poate fi și o selecție prin excludere), aleg criteriul (sunt extrem de multe), aleg referința față de acest criteriu, dacă trebuie să stabilesc o valoare pentru el, fac asta (aici trei stele). Cu + pot adăuga un nou criteriu.



Colecția poate fi modificată ulterior. Dacă am un algoritm de selecție foarte complex, pot alege să-l salvez și să-l import ulterior în alt catalog pentru a nu reintroduce datele.



Specific colecțiilor inteligente este faptul că imediat ce o imagine va corespunde criteriilor, ea va fi adăugată.


Un set de colecții inteligente bine gândit poate fi un instrument foarte util în timp.

Când o imagine este în una sau mai multe colecții personale (nu inteligente), pe imagine apare o pictogramă.



O ultimă modalitate de grupare este Stacking. Pot selecta orice fel de fișier, dar are totuși sens dacă sunt unele cu trăsături comune.



Voi vedea acum numai prima imagine din teancul nou creat.



Dacă dau click pe icoiță, teancul se va derula. Dacă vreau ca prima imagine să fie una anume, pot face asta.



Dacă vreau să renunț la teanc, aleg Unstack.

Să presupunem că am modificat o imagine și vreau să aduc noi modificări, dar totuși să le păstrez și pe cele deja existente. O modalitate de a face asta este printr-o copie virtuală.



Virtual Copy nu dublează fișierul în sine, ci va realiza un nou set de modificări pe care le va interpreta independent de imaginea originală. Atenție, mutarea sau ștergerea fișierului original va duce și la dispariția copiilor virtuale.



În Grid copia virtuală va face Stacking automat cu originalul, dar se pot separa. Știu care este copia pentru că are un colț întors. Dacă șterg copia virtuală, pierd modificările, însă fișierul original nu va fi afectat.



Dacă vreau să salvez una sau mai multe imagini cu modificările aplicate permanent, folosesc Export.



Există foarte multe opțiuni pentru Export și este o idee bună să aveți salvate șabloane cu diverse combinații. Desigur esența LR este de a păstra fișierele în forma lor originală. Nu vă grăbiți să le salvați imediat ce au fost aplicate modificări. În principiu le salvați numai dacă vă trebuie astfel.



Există și câteva șabloane dintre care puteți alege. Atenție unde se face exportul (Export To).
Apoi alegeți locația (știu, poate ar fi momentul ca DEX-ul să fie actualizat și pe filiera asta), unde sunt câteva opțiuni. Imaginea salvată nu este adăugată în catalog. Dacă doriți asta, trebuie să bifați Add to This Catalog. Se poate eventual pune într-un teanc cu originalul. 
Mai departe pot să redenumesc fișierele. Dacă nu am fișiere video selectate, opțiunile specifice lor sunt dezactivate.
Tipul formatului este important. Dacă nu se impune altceva din diverse motive (de exemplu îmi cere cineva un anumit tip de fișier), Jpeg este suficient. Știu că există și adepți ai TIFF-ului în orice împrejurare. Nu are nici un sens salvarea curentă într-un format ce ocupă atât de mult spațiu (în general de 10-15 ori mai mult decât Jpeg și de vreo 5-7 ori mai mare ca un RAW - sunt estimări orientative), pentru că am în LR fișierului original RAW, care este superior unui TIFF din multe puncte de vedere. Un TIFF conține mai puține informații, chiar dacă este mai mare. Calitatea Jpeg-ului poate fi și undeva la 80% dacă dimensiunea este o problemă și dacă rezoluția este mică. Nu limitați dimensiunea fișierului.
Spațiul de culoare trebuie ales în funcție de destinație. În RAW aveți cel mai mare spațiu de culoare posibil. În mod teoretic, pentru că practic depinde de conținutul fotografiei și în realitate RAW nu are un spațiu de culoare predefinit. Îl stabiliți voi la salvare. Pentru net, sRGB este cea mai bună opțiune. Pentru alte destinații, trebuie să aveți în vedere performanțele echipamentelor. 



Pot redimensiona imaginea și am mai multe opțiuni. Uneori o rezoluție mai mică duce la o pierdere de claritate și atunci pot aplica și Sharpening. Pot alege ce date să fie salvate împreună cu fișierul. Pot adăuga un Watermark.
Am salvat un fișier redimensionat la 1000 pixeli, fără Sharpening.



Și cu Sharpening Screen High pentru a compara. În mod normal însă este preferabilă o valoare moderată, mai ales dacă se aplică setări pentru claritate și în program.



Putem exporta imagini și ca un catalog nou. Deja am menționat 2 metode, din Folders și Collections. Dacă apăs tasta Alt, Export devine Export Catalog.

De altfel tasta Alt modifică și alte opțiuni în LR. De exemplu în Library în mod normal este afișat controlul pentru Clarity și Vibrance.



Dacă apăs Alt, devin Sharpening și Saturation.



La export am opțiunea de a muta în folderul unde va fi amplasat catalogul și o copie a imaginilor selectate (Export negative files).  



Desigur pot opta să nu mut doar fișierele selectate, ci toate fișierele pe care le am în fereastră în acel moment. De exemplu în cazul de mai jos, Export Catalog ne oferă posibilitatea de a exporta toate imaginile din această colecție.



Pentru a salva imagini poate fi folosită și funcția de "publicare" pe Hard Drive. Dar pentru că această funcție ne permite să salvăm și în original, este o bună opțiune pentru back-up.



Dacă vreau totuși să salvez automat și fișierele cu modificările aplicate definitiv, pot face asta cu un al doilea serviciu de "publicare".



Opțiunile sunt similare cu cele de la colecții, cu mențiunea că o colecție este virtuală în catalog, pe când un folder creat aici va exista și pe disc în momentul în care am salvat un fișier.



Eu voi face un set și 2 foldere - unul "inteligent" și unul în care pot muta manual fișierele. Vă arăt ce criteriu am ales. Orice imagine care îndeplinește acest criteriu, va fi trimisă în acest folder. Cum deja l-am creat, se poate observa și imaginea.



În folderul "tsi_1" am aceste trei imagini (nu uitați că se aplică regulile de la colecții). Până nu apăs Publish, ele încă nu sunt salvate.



După ce le-am salvat să presupunem că modific una. Am ales DSC 6733. Editarea o pot face chiar din acest loc.



Imaginea modificată va fi marcată pentru republicare.
Indiferent dacă salvez în original sau în alt format, sistemul este același. La republicare fișierul va fi rescris cu noile modificări. În cazul celor originale vor fi rescrise datele din XMP sau din interiorul fișierului.

Dacă șterg un folder aici, am opțiunea de a păstra fișierele (Leave on Service) sau de a le șterge și de pe disc împreună cu folderul (Delete).



Dacă șterg un fișier din catalog, am opțiunea de a păstra fișierul salvat sau de a-l elimina din monitorizare (va fi șters de pe disc).



Dacă cumva ați făcut o greșeală, majoritatea operațiunilor suportă Undo. Merită să verificați. 


Și cam atât în această prezentare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...